Kosmonauts

Het tweede ruimtespel, na Cosmic Empires, dat we deze maand voor jullie kunnen voorschotelen is Kosmonauts. Hierbij zijn alle spelers momenteel nog in opleiding als rookie in de ruimtevaart, maar na het slagen van één finale uitdaging, worden jullie allen een officier van de 'Space Forces'.

Eén finale uitdaging zie ik je denken, wat mag dat dan wel zijn ? Wel, je moet je vaardigheden laten tonen wat betreft het besturen van een ruimteschip tijdens een race door de ruimte. Het is niet een zomaar gewone race waarbij je eerst punt a, en dan punt b moet bereiken. Neen, je mag de verschillende planeten en de komeet Haley in eender welke volgorde bezoeken. Zodra je ergens land met je ruimteschip, mag je de overeenkomstige planeet of komeet token nemen. En hoe eerder je ergens aankomt, des te meer punten je scoort want de eerste tokens zijn meer waard.



Een ronde bestaat uit 4 fases :
* Gebeurtenissen : de speler die aan de beurt is kiest 1 van de 3 beschikbare gebeurteniskaarten, dat invloed zal hebben op ALLE spelers. Zulke gebeurtenis kan vanalles zijn, en op de ene speler wat meer invloed hebben dan op een andere. Soms is de invloed afhankelijk van waar je bent in de ruimte.

* Opdrachten : alle spelers laten hun bewegingsopdracht tegelijk zien. De manier waarop je je schip gaat voort bewegen is één van de unieke mechanismes in dit spel. Je maakt namelijk gebruik van een richtingsroos bestaande uit 6 hexagonalen. Daar kan je 2 soorten van brandstof plaatsen, en afhankelijk van welke brandstof en hoeveel brandstof je in een bepaalde hex zet, zal je in een bepaalde richting tegen een bepaalde snelheid verder vliegen.

* Vliegen : Elk ruimteschip vliegt 1 cell verder voor elke brandstof je geplaatst hebt. Heb je in verschillende vakjes brandstof gezet, vlieg je in al die richtingen. En na het vliegen blijft deze brandstof staan ! Dus het is plannen geblazen wil je alle planeten en de komeet bezoeken. Het is natuurlijk mogelijk om meer benzine aan een tegengestelde kant te zetten, zodat je toch terug in die andere richting kan vliegen. Je controleert dus je snelheid en de richting, tenminste als je voldoende benzine hebt.

Je controlepanel van je ruimteschip met brandstofblokjes.


* Bewegen van de planeten : De huidige speler beweegt alle planeten verder volgens de baan die ze volgen. Plan dus bij je beweging mee in dat planeten elke ronde ook verder op hun baan bewegen.

Zodra iemand terug op Aarde is nadat deze alle planeten op één na heeft bezocht, is het spel ten einde.

Dit spel werd geschonken door Mesaboardgames en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 60 minuten


Reacties

Populaire posts